Ballonger

Der blev ikke fundet varer for det valgte sgeord.

Ballonger är ingen ny uppfinning utan den vanliga latexballongen uppfanns utav Michael Faraday år 1824. Det latex som anvädns för att tillverka ballonger kommer från kådan (mjölksaften) i trädet Hevea Brasiliensis. Ballonger kommer verkligen i alla möjliga färger och former och kan verkligen lyfta ett rum eller dekorera en tidigare tråkig lokal till något jättefint.

När man ser ballonger, då vet man att där är det fest. När jag var barn blåste man upp ballonger inför sitt barnkalas och så fick de sitta med en tejpbit på väggarna och i lampskärmen. Så är det inte riktigt idag. Ballongen används fortfarande flitigt för att dekorera, men har även fått en annan innebörd när vi ska ha barnkalas eller fest.

Heliumballongen

Man kan idag köpa otroligt vackara ballonger med bland annat disneymotiv. Eftersom de innehåller helium så flyger de och visst kan det vara roligt att släppa dem och se dem flyga iväg ända tills man inser att man har förlorat sin ballong och då kommer tårarna. Så se till att knyta fast en tyngd i snöret om du vill behålla den.

Om du vill så kan du idag beställa en heliumflaska och tomma ballonger till barnkalaset eller festen. Det kan dock vara bra att känna till vissa saker om helium:

Helium är en extremt mångsidig gas tack vare sina fysiskaliska och kemiska egenskaper som låg densitet, liten atomradie, god värmeledningsförmåga och låg kokpunkt. Helium är det näst lättaste grundämnet, en sjundedel så tungt som luft. Helium är kemiskt inert, har låg löslighet i vatten och kan inte fås att brinna eller explodera. Flytande helium är den kallaste kända vätskan vid -269 °C.

Även om det är det näst mest förekommande grundämnet i universum är helium svårt att få tag på på jorden. Den mesta heliumgasen utvinns ur naturgaskällor som innehåller från 1 till 7 volymprocent helium. Sådana typer av naturgasfyndigheter är ovanliga och förekommer huvudsakligen i vissa delar av USA, Nordafrika, Arabiska halvön, Australien, Ryssland och Polen.

Innan du hanterar och använder flaskor med ballonggas måste du se till att du förstår gasens egenskaper, potentiella risker, rätt sätt att hantera flaskan och vilka åtgärder du ska vidta i händelse av en nödsituation. Ballonggas är säkert, men eftersom gasen är kvävande ska du aldrig andas in den med flit. Gasen förvaras under högt tryck i tunga och robusta flaskor. Flaskorna måste förvaras på en säker plats och hanteras mycket försiktigt för att undvika olyckor och personskador.

Vika ballonger

Jag har alltid velat lära mig att vika ballonger. Hur får de till en blomma eller hund så lätt? Så hur går man då tillväga för att vika ballonger? Några tips kommer här:

För att vika ballonger behövs långa smala ballonger. Det finns färdiga ballongvikningskit att köpa i leksaksaffären, men vill du ha kvalitet så får du gå till proffsaffärer. Tänk på att ballonger är färskvara så kolla gärna om det finns datummärkning på förpackningen. Latexen i ballongerna torkar i luft och blir skörare ju äldre de är och ju längre de varit ute i luften, så förvara ballongerna i ett lufttätt kärl, om du inte ska använda alla på en gång. Ett smart trick att blanda ner lite potatismjöl bland ballongerna så klibbar de inte ihop i varandra.

Det går att blåsa upp ballongerna med munnen, men det är jobbigt och du kan bli ordentligt snurrig, så ett smart drag är att använda en ballongblåsarpump! Ta även med en permanent filtpenna som du kan rita en glad mun, ögon eller annat på den färdiga ballongfiguren för att ge den karaktär. Så då är det bara att börja öva! Den allra enklaste formen av ballongdjur är hunden och denna kan ganska lätt varieras till en giraff, häst, dinosaurie eller annat fyrbent djur.

Ballongen används idag flitigt för att dekorera med, men har även fått uppgiften att vara en av partyts höjdpunkter när det är dags för ballongvikning. Eller kanske man får med sig en heliumballong hem och då vet man att det har varit på ett riktigt bra och lyckat party! Vi också sälja ballonger med siffrorfolieballonger, vattenballonger och LED-ballonger.