Dirndl och Tyrolerklänning

Der blev ikke fundet varer for det valgte sgeord.

Oktoberfest bär på en historiskt sett lång tradition som startade i Munchen för ungefär 200 år sedan och nu har dörrarna till den årliga Oktoberfest ännu en gång slagits upp och det är dags att dricka litervis med öl och sjunga låtar natten lång. Om man ska ha en riktigt trevlig och stämningsfull Oktoberfest så bör man så klart klä ut sig i sedvanlig dräkt. Det finns snygga kostymer och klänningar både för män och kvinnor.

Det som vi ser alla snygga tjejer ha på sig under Oktoberfest är en typ av Tyrolerklänning som kallas Dirndl. Dirndl är den traditionella sydtyska och österrikiska klänning som kvinnor bär, särskilt under detta stora årliga evenemang som man kallar Oktoberfest. Ordet Dirndl betyder ”flicka” på den lokala sydtyska dialekten och består vanligen av kjol eller klänning, vit blus och förkläde. Det vanligaste materialet på dräkten är bomull, lin och siden. Dräkten knäpps med blixtlås, hakar och hyskor, olika knappar eller snören. Detta är inte den tyska folkdräkten, vilket många tror, utan är baserad på allmogens traditionella klädsel i Södra Tyskland och i Österrike och det är i detta område som Oktoberfest är som störst.

Om du ska inhandla en kostym till Oktoberfest så är det en Dirndl eller Tyrolerklänning som du ska leta efter. Det kan vara ett smart drag att välja en som med riktigt bra kvalitet så att du kan använda den flera år i rad och kanske till och med på maskerad om det skulle bli tillfälle. Du bestämmer själv vilken färg du vill ha på dina kläder och hur kort klänningen ska vara. Det finns klänningar som är lite längre, men det finns även riktigt kort-kort. Det är så klart helt upp till dig. Kom bara ihåg att klä ut dig i vackra kläder, drick måttligt med öl och sjung och dansa natten lång. Njut i din Dirndl i goda vänners lag – det är vad Oktoberfest handlar om.

Dirndl är för kvinnor

Dirndl är en traditionell sydtysk och österrikisk klädsel för kvinnor. Ordet betyder “flicka” på den lokala sydtyska dialekten. Klädsel som är inspirerad av Dirndl eller folkdräkter kallas Landhausmode.

Dirndl består vanligen av kjol eller klänning, vit blus och förkläde. Den kan tillverkas i mängder av olika material, men bomull, lin och siden är vanligast. Dräkten knäpps vanligtvis med blixtlås, hakar och hyskor, olika knappar eller snören.

Dirndl kommer från allmogens traditionella klädsel i Sydtyskland och Österrike. Parallellt med Dirndl finns också folkdräkt (Tracht på Tyska) i dessa områden. Folkdräkterna är lokala och varje område har sin egen variant. Folkdräkter varieras också för att markera bärarens sociala status. Dirndl saknar däremot sådana varianter. Det kan ändå förekomma att även Dirndl kallas för folkdräkt. Dirndl och Landhausmode är vanlig under oktoberfest.