Halloween dekoration och pynt

Der blev ikke fundet varer for det valgte sgeord.

Nu infinner sig den där härliga höstkänslan då det är dags att dekorera hemmet inför Halloween. Halloween är ju en relativt ny tradition i Sverige, men vi svenskar gillar alltid att pynta våra hus när tillfälle ges. Barnen tycker att det är jätteroligt att hänga upp spindelnät och spindlar i taken för att inte tala om att köpa sin egen pumpa för att skära ut ett skrämmande ansikte och sedan stoppa i ett ljus för att lysa upp den på kvällarna. Men varför dekorerar vi egentligen våra hus på det här sättet vid Halloween?

Firandet av halloween har sitt ursprung på Irland och inte från USA som många kanske tror. Vi vet att kelterna firade kvällen den 31 oktober till dödsguden Samhains ära och detta var en av fyra kvartalsfester som firades på hösten då naturen dog och sommarhalvåret gick över till vinterhalvår. Precis som vid andra fester vid brytningstider (till exempel valborg och midsommar) ansågs natten mellan oktober och november fylld av demoner, spöken och andra övernaturliga krafter enligt den irländska traditionen och dessa skulle man skrämma bort med ännu mer skrämmande dekorationer.

Pumpan

När miljontals irländska migranter flyttade till USA på 1800-talet, så tog de naturligtvis med sig sina traditioner, däribland att göra ljuslyktor av rovor. När de irländska sederna blandades med redan existerande liknande seder, såsom mexikanska dios de los muertos, så ersattes rovorna av den betydligt större och färggladare pumpan. Pumpan är en gurkväxt som har sitt ursprung i Amerika och den skördas från juli fram till den första frosten. Pumpan var ett inslag på skördefester i USA långt innan den började associeras med halloween.

På samma sätt som granen symboliserar jul och majstången symboliserar midsommar, har den stora oranga grönsaken kommit att symbolisera Halloween. Traditionen att tända Jack O’lanterns (rovor som man gröpt ur och sedan satt ljus i) är väldigt populär idag. Jack, som gett namnet åt rovorna, var en smed som lurade djävulen vid tre tillfällen och sedan dess irrar omkring på jorden med en rova som enda ljus.

Det är intressant att det väldigt långt tillbaka går att hitta belägg för att en av de viktiga inslagen i firandet vid Halloween var att man använda olika sorters grönsaker, rovor och betor. Dessa karvade man ut och använde som lyktor. Även i norra Sverige finns belägg från 1800-talet för att ungdomar på hösten gröpte ur foderbetor eller andra rotfrukter för att tillverka lyktor. Ungdomarna gick sedan runt i byarna för att skrämma folk med sin spökliknande lyktor. Dessa upptåg verkar dock inte vara knutet till någon särskild dag.

Användandet av olika grönsaker i firandet beror på att det var under hösten man skördade dessa och i oktober fanns riklig tillgång på rovor och betor av olika slag. Det var under slutet av 1800-talet som pumpan på allvar kom att bli symbolen för Halloween. År 1866 är det äldsta belägget för att pumpan direkt har associerats med Halloweenfirandet. Idag är pumpan den allra viktigaste symbolen för halloween.

Annan dekoration

Det finns egentligen inga gränser för hur eller med vad du kan dekorera ditt hem vid Halloween. Låt fantasin flöda! Det enda är väl i så fall att det ska vara skrämmande på ett eller annat sätt. Kanske lite spindlar och spindelväv, några fladdermöss. Det finns även recept på Internet som beskriver hur du kan baka spindelmuffins eller fladdermösskakor. Det är roligt att låta maten följa temat vid Halloween. Tänk bara på att det ska vara roligt för barnen och inte ge dem mardrömmar ett år framöver.