Halloween kostymer och kläder

Der blev ikke fundet varer for det valgte sgeord.

På Festli.se säljer vi ett stort urval av kläder, kostymer och maskerad för Halloween. Vi är experter på maskeradkläder med mer än 10.000 kostymer och kläder.

Det är lätt att tro att Halloween skulle vara en tradition från USA, eftersom högtiden är så utpräglad där, men detta är faktiskt inte sant. Halloween har rötter mycket närmare än så.

Barn och vuxna älskar Halloween

Halloween eller Hallowe’en är en sammandragning av “All Hallows Evening” och kallas även Allhalloween, Hallow’s Eve eller All Saint’s Eve (Alla Helgons Afton på svenska) och detta är en årlig fest som nu firas i ganska många länder den 31 oktober. Halloween infaller alltid den 31 oktober oberoende vilken veckodag det är. Det börjar tre dagar innan Allhallowtide, vilket är tiden att minnas de döda, inklusive helgon (hallows) och martyrer. Detta var även en tid att be för de bortgångna själarna som ännu inte nått himlen

Många forskare anser att Hallows Eve är en fest som härstammar från kristendomen, men som har påverkats av keltiska skördefester, särskilt den Gaeliska festivalen Samhain från Irland. Andra forskare hävdar att det har sitt ursprung endast från kristendomen. Ordet Halloween eller Hallowe’en har sitt ursprung från 1745 och ordet i sig betyder “helgad kväll” eller “heliga kväll”. Det kommer från ett skotsk ord för All Hallows ‘Eve (kvällen före All Hallows’ dag). Även meningen “All Hallows ” återfinns i fornengelska till exempel som ealra hālgena mæssedæg.

Samhain eller Calan Gaeaf markerade slutet av skördesäsongen och början av den “mörkare halvan” av året. Detta ansågs som en tid när gränsen mellan vår värld och de dödas värld var förtunnad. Detta innebar att andar eller älvor (som kallas Aos Sí) enkelt kunde ta sig in i vår värld och de var särskilt aktiva vid denna tid. De flesta forskare ser på Aos Sí som degraderade versioner av forntida gudar vars makt fortfarande var aktiva i människors sinnen. Även efter att de senare officiellt ersattes av religösa övertygelser var Aos Sí alltid respekterade och fruktade. Man trodde att Aos Sí behövde blidkas för att säkerställa att människor och boskap överleve vintern och offer av mat och dryck eller delar av grödorna lämnades utanför för dem. De dödas själar sas återkomma och sökte då gästfrihet. Man dukade till dem vid middagsbordet, närmast elden och välkomnade dem.

Från 1600-talet, ingår festivalen mumming och guising i Irland, Skottland, Isle of Man och Wales. Detta innebar att människor går från hus till hus i kostym eller förklädd, vanligtvis reciterade verser eller musik, i utbyte mot mat. Det föreslås att dessa guisers personifierar de gamla vinterandarna, som krävde lön i utbyte mot lycka. I Skottland gick ungdomar från hus till hus med maskerade, målade eller svärtade ansikten och hotade ofta att hitta på bus om de inte välkomnades. Traditionen att klä ut sig och spela spratt på Halloween spred sig till England på 1900-talet.

I slutet av 1300-talet hade Halloween bli blivit påbjudna helgdagar i hela Europa och traditionen var att ringa kyrkklockorna för själarna i skärselden. Dessutom var det brukligt för criers klädda i svart att gå parad på gatorna, ringandes en klocka av sorgset ljud för att alla goda kristna skulle komma ihåg de fattigas själar.”Souling”, är en sed att baka och dela själkakor för alla kristna själar och detta har föreslagits som ursprunget till trick-or-treat (bus eller godis).

Seden går tillbaka åtminstone så långt som 1600-talet i delar av England, Flandern, Tyskland och Österrike. Grupper av fattiga människor, ofta barn, skulle gå från dörr till dörr under Allhallowtide, samla själkakor i utbyte för att be för de döda, särskilt själar som tillhörde vänner och släktingar. All Hallows ‘Eve förutsatte en sista chans för de döda att få hämnd på sina fiender innan de flyttade till nästa värld. För att undvika att bli offer för sådan hämnd, skulle man klä ut sig med masker eller kostym för att dölja sin identitet.

Halloween maskeradkläder och klänning

Jag läste nyligen att det som flest klär ut sig till under Halloween är häxor. Det kanske ligger något i att vi från barnsben har klätt ut oss till påskkärringar vid påsk och är lite vana vid det. Vi kanske på något sett trivs i häxrollen. Så får man ju passa på att vara (bara lite) elak och lägga sig till med ett kraxande skratt. Skoj! Se bara till att dina barn inte får mardrömmar efteråt.

Typiska Halloweenaktiviteter inkluderar bus-eller-godis (eller relaterade “guising”) Man ska klä ut sig, dekorera, snida pumpor som jack-o’-lanterns, tända eldar och ägna sig åt spådomsspel, spela spratt, besöka hemsökta sevärdheter, berätta spökhistorier och titta på skräckfilmer.

Barn älskar Halloween och det har egentligen blivit deras högtid. Undrar vad som är bäst, att klä ut sig eller gå runt och knacka dörr och få godis? Säkert en kombination av båda. Så vad ska man klä ut barnen till? Det finns en uppsjö av dräkter och kostymer på nätet som man kan välja emellan. Beroende på barnets ålder, så kanske man inte vill välja något alltför skrämmande. Man måste även så klart tänka på passande smink eller ansiktsmålning och andra tillbehör. Vad är en häxa utan sin kvast?

I allt om mode i Expressen kan vi läsa om de senaste trenderna för Halloween och detta ger en försmak på vad vi kan få se i år:

  1. EXKLUSIVT SMINK

Att sminkandet ökar är en mycket klar trend och masker säljer inte alls lika bra som tidigare. Nu vill de flesta sminka sig till olika utseenden i stället. Inspiration hämtar de från Youtube där många avancerade illustrationer visas. Och allt fler vill använda exklusivt smink som är bättre när det gäller att åstadkomma fina skuggningar. Många gillar att sminka ett dragkedjeansikte där man ser kött och blod bakom.

  1. ROLIGA MASKERADER

Vi ser mindre av skräckfester med häxor och djävlar och mer av maskerader med roliga och färgglada dräkter. De kan föreställa alltifrån en druvklase till diskoikoner från 80-talet. Eller Stålmannen. Det här gäller framför allt för de lite äldre Halloweenfirarna. Barnen gillar fortfarande att klä ut sig till skräckfigurer. Men generellt är skräcktemat på tillbakagång.

  1. VÅLNADER

Vålnader är väldigt populära just nu. Den ansiktslösa varianten är allra hetast.

  1. ZOMBIES

Även Zombies har ökat i popularitet, trots den vikande skräcktrenden.

  1. SJÖRÖVARE

Sjörövare har varit populära länge och fortsätter att vara det.

  1. MORPHSUITS

Den här kroppsstrumpedräkten finns i många olika varianter. Faktiskt är en skräckvariant bland de populäraste – en med otäcka, vassa tänder.

Vad du än väljer att klä ut dig till, även om det är en häxa, pirat eller Pippi Långstrump, glöm inte bort att framför allt ha roligt. Happy Halloween!