Lederhosen

Der blev ikke fundet varer for det valgte sgeord.

Man kan kanske lite felaktigt tro att Lederhosen betyder läderbyxor eller skinnbyxor, men så är inte fallet. I alla fall inte i bemärkelsen som vi vanligtvis menar. De är dock gjorda av läder, men Lederhosen är kortbyxor med hängslen och det är framför allt män som bär dessa och ofta på fest, som till exempel Oktoberfest. Lite annorlunda mot det vi kallar skinnbyxor alltså.

Tyroler byxor för alla

De traditionella kläderna Lederhosen och Dindrlklänning har sin historia i de alpina områdena i Tyskland och Österrike. Dessa väldigt speciella byxor började brukas på 1800-talet och det var framför allt i bondesamhället som man använde dessa. Allteftersom tiden gick så tappade de i popularitet men har idag kommit tillbaka starkt och Lederhosen i Bayern kan idag jämföras med Skottarnas kilt och dessa används ofta både vid stadsfester, festivaler, bröllop och vid begravningar. Broderierna på byxorna och hängslena varierade förr beroende på vilken region man kom ifrån och man bar sina Lederhosen med stolthet.

Idag är det ofta män som bär dessa roliga byxor och ofta på Oktoberfest, som är en stor ölfestival som hålls i slutet av september och början av oktober varje år i Bayern. Festivalens ursprung härstammar ifrån den bayerske prinsen Ludvigs bröllop med prinsessan Therese av Sachsen-Hildbughausen som ägde rum 12 oktober 1810. Fem dagar senare firades giftermålet med en stor offentlig hästkapplöpning och det är det som är Oktoberfest idag. Så om du är man och ska på Oktoberfest så är det bara att hitta en Tyrolerhatt, ett par Lederhosen och sen är det bara att dricka öl och dansa natten lång.

Lederhosen av läder

Lederhosen (tyska för läderbyxor) är korta byxor gjorda av läder, som främst bärs i Österrike, Schweiz och Bayern, samt i Slovenien, där de kallas “irharce”. Byxorna tillverkas vanligtvis av gris- eller hjortläder. Lederhosen finns i olika modeller, men två typer är att betrakta som de vanligaste: den ena kan man beskriva som shortsliknande och den andra som en knäbyxa inte helt olik den som bärs till vissa svenska folkdräkter.

Denna sistnämnda modellen kan jämföras med den byxmodell som under 1700-talet var vanlig över hela Europa och västvärlden och som i England kallades “knickers”. Lederhosen är ett populärt plagg över generationsgränserna, och bärs till såväl vardag som fest, i städer liksom på landsbygden.