Masker

Der blev ikke fundet varer for det valgte sgeord.

I över 700 år, har venetianska masker spelat en stor roll när det gäller intriger och mystik i Venedig, men användningen av mask är lika gammal som mänskligheten själv. Tidigt i religionen använde sig shamaner av mask. Masken döljer ansiktet och den som bär den kan låtsas vara någon annan och man kan också gömma sig bakom den och bli näst intill anonym.

På så sätt vågar ofta personen som bär masken spela ut hela sitt register av känslor och kan därför bli fräckare, mera promiskuös, mera vulgär, mera uppsluppen eller vad man nu vill bli och detta är troligtvis anledningen till värför masken har blivit populär att använda på fester och maskerader och i synnerhet på karnevaler.

Människan har sedan antiken använt smink och masker för att uppnå skönhet, men de användes även på de grekiska amfiteatrarna för att skådespelarens karaktär skulle synas ända till den bakre raden. Dessutom var det praktiskt att använda mask, eftersom alla roller spelades av män och alla pjäser bestod av tre skådespelare och en kör.

Maskerad masker för alla fester

När en kvinnlig roll skulle framställas behövde man bara ta på sig masken och publiken kunde lätt följa vad som hände. Den klassiska grekiska teatern i Asien använder man fortfarande mask då man uppträder, till exempel i kinesisk opera, japansk No-teater och danser på Bali. Under renässansen anväde det kringresande teatersällskapet Commedia dell’Arte masker för att föreställa givna karaktärer som alltid fanns med i föreställningarna. Dessa figurer hade stort inflytande på karnevalens masker.

Under 1600- och 1700-talen var det i Venedig vanligt att bära mask både till vardag och till fest. Venedig var på den tiden en liten, blomstrande hamnstad med flitig handel och politiska intriger. När någon skulle leverera hemliga affärsbrev, politiska brev eller kärleksbrev så var det praktiskt att bäraren maskerade sig så han inte gick att känna igen. Adelns masker hade en plog framför munnen för att de skulle kunna äta eller dricka. Till denna utstyrseln hörde även en trekantig hatt med nackflor och en lång cape. Tjänstefolk fick bära en så kallad stum mask. Det enda sättet att få den att stanna uppe var att bita i ett snöre eller knapp på insidan av masken. Detta var för att man inte skulle kunna tala och avslöja sig, alltså inte tappa masken.

En mask som kanske många känner igen är den vita avskalade fågelliknande pestmasken som en fransk läkare uppfann 1619. Den bars av läkarna och den långa ”näbben” fylldes med läkande örter som man trodde hindrade smittan och som i alla fall lindrade stanken något. Venedig hade sin egen maskkultur i och med karnevalen och hade en stor produktion av masker som också exporterades över hela Europa. Karnevalen varade sex månader om året och under den tilläts alla bära mask. Annars var det bara överklassen som tilläts göra det, efter strikta regler. 

Karnevalen blev allteftersom en enda stor fest som spårade ut alltmer. Det blev anarki på alla möjliga sätt och med en enorm kriminalitet och omfattande promiskuitet blev den ett eldorado för dåtidens sexturister. När Napoleon erövrade Venedig 1797 totalförbjöd han karnevalen. När alla bär mask är det väldigt svårt att upprätthålla kontroll över folket. Karnevalen i Venedig återuppstod inte förrän i början av 1980-talet.  

När man gör en mask skulpterar man först den figur masken skall föreställa i lera. Det är viktigt att leran hålls fuktig. Sedan gjuter man en form av gips runt lerfiguren. Därefter gröper man ur leran. Då får man en gipsform som är ett negativ av lerfiguren. I den formen lägger man lager efter lager av papper och lim och låter den torka. Man arbetar i tre steg när man gör en mask enligt denna teknik som använts i Italien sedan 1600-talet.  

I modern tid har maskens intriger blivit ännu mer känd genom två filmer: Fellinis kontroversiella Casanova från 1976 och Stanley Kubricks film Eyes Wide Shut, från 1999 med Tom Cruise och Nicole Kidman i huvudrollerna.

Så om du ska på maskerad eller klä ut dig för annan anledning så är det roligt att sätta på sig en mask och låtsas vara någon annan för en stund. Se bara till att du spelar din roll väl och inte tappar masken.