Maskeradkläder och Kostymer

Der blev ikke fundet varer for det valgte sgeord.

Har du blivit bjuden på årets maskerad och nu vill du ha en riktigt snygg eller rolig utklädningskostym? Då har du hamnat rätt. Vi har kostymer av all typer och i alla storlekar. Vi har utklädningskläder för män och kvinnor, pojkar och flickor. Det finns verkligen något för alla. Om du söker något att klä ut dig till och som ska följa ett visst tema, så söker du enkelt på vår sida och du kommer garanterat att hitta något som passar just dig. Vi har allt ifrån 80-talskläder till Harry Potter-kläder. Söker du något till Halloween så har vi här ett enormt utbud för ett väldigt bra pris. En billig kostym betyder inte dålig kvalitet.

Det är riktigt roligt att klä ut sig. Det tycker nästan alla och vad, eller vem du väljer att klä ut dig till kanske till och med säger något om dig själv? Så egentligen ska du kanske tänka till lite innan du väljer vilken kostym du ska bära på företagsmaskeraden. Det kan kanske betyda att dina medarbetare i framtiden kommer att få en annan inställning till dig om du kommer utklädd till varmkorv eller Abraham Lincoln.

En sak är att välja utklädningskläder, men glöm inte det viktiga detaljerna som kommer till. Smink, peruk och varför inte sätta i ett par passande linser. En del personer/figurer/djur som man klär ut sig till kräver verkligen detta för helhetsintrycket. Lycka till att välja just din kostym!

Utklädningskläder och Maskeraddräkter

Man blir aldrig för gammal för att klä ut sig oavsett om man ska gå på fest, maskerad, busa med barnen eller kanske bara tycker det är kul att vara en superhjälte. Om du letar efter utklädningskläder är ett hett tips att gå till festli.se. De har ett helt enormt sortiment av maskeraddräkter och utklädningskläder och du hittar garanterat en favorit.

50-talet var en härlig tid och letar du efter utklädningskläder från denna tid, så är det ganska lätt eftersom 50-talet hade sitt alldeles egna mode. Rocken gjorde sitt intåg och Elvis Presley och Marilyn Monroe är kanske de allra kändaste ikonerna från denna tiden. Om man behöver mer inspiration för utklädnad kan man till exempel titta på filmen Grease.

Det glada 60-talet hade också verkligen sitt eget mode. Flower Power. Ska man klä ut sig kan man med fördel välja en utstyrsel i hippiestil. Då kommer alla garanterat att förstå vilket årtionde man befinner sig i. Färgglada blommönster, kortkorta klänningar, höga stövlar och velourkostym med kråsskjortor. Snyggt.

Har du blivit bjuden på 70-talsfest? Roligt! Tänk ABBA eller Disco med höga platåskor och den största, burrigaste frisyren du bara kan få till. 70-talet såg även utvecklingen av band som Kiss och andra glamrocksband och detta kan man så klart fixa med så mycket smink som möjligt. I vitt och svart.

Så stora axelvaddar som möjligt och massor av smycken. Man kan enkelt se hur modet såg ut på 80-talet genom att titta på hur Madonna klädde sig i början på sin karriär. Denna tiden inspirerades klädvalet av filmer, främst från USA och killar fick gärna ha collegejacka och converseskor. TV-serier som inspirerade modet vid den här tiden är Dynastin och Miami Vice. Om man behöver inspiration kan det vara värt att försöka hitta något avsnitt av dessa.

Spice Girls och Girl power. Super Mario och Baywatch. Ännu ett årtionde av insperation från USA.

  • Utklädningskläder för barn

Barn älskar att klä ut sig. Att få klä ut sig till sin stora idol, superhjälte eller princessa är nog alla barns stora dröm. När det är dags för barnkalas eller maskerad är det så otroligt roligt att se de små ögonen lysa upp på det där underbara sättet som bara barns ögon kan. Det finns ett riktigt stort utbud för utklädningskläder för barn på festli.se. Det är bara att låta ditt barn välja!

  • Maskeradbalskläder

Vad är väl en bal på slottet utan rätt utklädningskläder? Inte lika rolig – det är ett som är säkert. Kanske vill du klä ut dig till princessa eller prins, kanske kung eller pumpa? Har du blivit bjuden på en traditionell maskeradbal i venedigstil, så finns det även traditionella masker och kläder för detta.

  • Sagobokskläder

Alla har vi nog en speciell saga som vi alltid har tyckt speciellt mycket om. Om man vill hitta utklädningskläder för sin speciella sagoboksfigur så är det inte så svårt. Det finns ett brett utbud på nätet och vissa saker kan man kanske till och med delvis tillverka själv. Du kanske vill klä ut dig till Robin Hood, Snövit eller varför inte Toker? Förutom utklädningskläder, glöm inte peruken och de färgade linserna. Du kommer att bli sagolikt snygg!

  • Djurdräkter

Råkar temat på nästa maskerad vara att klä ut sig till det djur som man identifierar sig med? Behöver du en utstyrsel inför denna zoologiska händelse så får du först fundera ut vilket djur du är. Det kanske inte alltid är så lätt. Man kan kanske få hjälp av att titta på vilket djur du är enligt den Kinesiska kalendern. Men det kanske inte är så roligt att alltid klä ut sig till get eller kanin. Bara din egen fantasi kan sätta gränser här.

  • Hawaiikläder

Ska du på sommarfest så finns det ingen härligare än att klä sig i blommiga hawaiiskjortor med härliga färger. Det finns nog inget annat som bara skriker ut sommar lika mycket som detta. För damer finns det även snygga hawaiiklänningar eller varför inte klä ut sig till hula-tjej. Det är ju ändå sommar!

  • Grek- och Romkläder

Ganska ofta hör man om fester med teman för Greker och Romare. Man kan lätt tänka att det bara är att hitta ett vitt lakan att dra runt sig som toga, men det kan vara lite knepigare än så. Det beror så klart på hur mycket av en insats du vill göra. Kanske vill du klä ut dig till en av de många gudarna, kejsare, soldat eller varför inte en av de mytomspunna personligheterna. Listan är lång.

Letar du efter en viss typ av utklädningskläder eller söker du insperation till vad du ska klä ut dig till på nästa fest eller maskerad? Gå in och titta på festli.se och så ska du nog snart få klart för dig vad som passar just dig.

Historik och ursprung om maskerad

En av de roligaste och trevligaste festerna att gå på är just maskerad och att välja maskeradkläder är fantastiskt roligt. Alla är ofta på så otroligt bra humör i sina maskeraddräkter och om man inte har något annat att diskutera, så kan man i alla fall diskutera det eller den man är utklädd till och varför. Maskerad är en väldigt rolig tillställning både för barn och vuxna. Vi älskar att klä ut oss, men har det alltid varit så?

Masker och utklädnader användes förr som skydd mot onda makter och desto otäckare mask, desto bättre för den som bar den, eftersom den fick motståndaren att ta ett steg tillbaka. Dansare med masker utförde rituella och rytmiska rörelser och detta var för samma syfte som ovan. I det gamla Grekland och i Romarriket hängdes fula masker upp i träden för att skydda fastigheten från attacker från demoner och andra otäckheter. Döda människor har i flera kulturer också försetts med ansiktsmasker och detta är för att skyddas från demoner och onda andar på sin väg till dödsriket.

Maskeraderna spreds via Frankrike till Norden och var ett sant överklassnöje. Hovfesterna utvecklades allt mer under drottning Kristinas tid och hennes påkostade kostymbaler var mycket omtalade. Belysningen som på den tiden bestod av vax- och talgljus gjorde det möjligt för de adliga ungdomarna att så att säga utforska varann på ett sätt som annars inte alls var tillåtet.

Under Gustav III:s tid infördes dominomaskeraderna på slottet. Herrarna hade svarta masker som helt dolde deras identitet och den svarta fotsida sidenkappan som de ofta bar kunde skapa spännande situationer på dansgolvet eller mer i skymundan. Både riksrådet och kyrkan hade så klart åsikter om detta som inte var fördelaktig. Bättre blev det inte heller efter den 16 mars 1792, då Gustav III blev skjuten på en maskeradbal.

Maskerad idag

Idag är en maskerad en fest där huvudsyftet är att man ska klä sig i maskeraddräkter eller maskeradkläder så att man inte är sig riktigt lik. Nuförtiden brukar en maskerad vara lite mer fri, och man har lite större möjligheter, i jämförelse med hur en maskerad såg ut för 100 år sedan. Förr var själva vitsen med att klä ut sig att man inte skulle känna igen varandra på en maskerad, medan man nuförtiden oftast brukar vilja visa vem man är och inte klä sig alltför oigenkännligt.

Idag klär man inte ut sig för att skrämma bort onda andar, utan idag vill man ha roligt på maskerad och visa upp sig in en kostym som passar ens personlighet. Det finns hela maskeraddräkter att köpa men även lösa klädesplagg om man vill sätta ihop sina egna utstyrsel och det finns även tillbehör så som skägg, hattar, smink, peruker osv.

Maskeradkläder och Maskeraddräkter för alla

Barn älskar att klä ut sig. De vill gärna klä ut sig till någon känd figur som de ser upp till. Vissa hävdar till och med att vi idag är mer religösa gentemot Disneyfigurer än vi är mot Gud. Detta är en annan diskussion, men när jag var på en maskerad med min son senast så var det 6 st flickor (av 10) som var utklädda till Elsa ifrån filmen Frost, så det ligger kanske någon sanning här. Pojkar klär gärna ut sig till Spindelmannen eller någon annan tuffing. Frågan är hur mycket vi som föräldrar påverkar vilka maskeradkläder våra barn väljer här – hur gärna vill vi inte ha små prinsessor och tuffa små grabbar?

De flesta vuxna älskar också att klä ut sig. Vissa mer än andra. Vad vi som vuxna tycker är roligt med att gå på maskerad är att först och främst se vad alla har valt att klä ut sig till eftersom detta visar en del av deras personlighet och hur de uppfattar sig själva. Oftast. Om det nu inte är så att alla snygga maskeraddräkter var slut när du kom till butiken för att hyra eller köpa en och kvar fanns bara ett val; B2 i Bananer i Pyjamas

Men vad gör det – det kommer säkert att leda till många roliga konversationer under maskeradkvällen och det kommer säkert bli en kväll du aldrig kommer att glömma, trots att vissa maskeraddeltagare kanske aldrig någonsin kommer att ta dig på allvar igen, i alla fall inte på mycket länge.

Vem klär du ut dig till med din kostym?

Så vem skulle du välja att klä ut dig till? Någon kändis? Någon superhjälte eller disneyfigur? Det finns verkligen en uppsjö att välja mellan, det är bara att gå ut på Internet och titta och beställa. Det finns även butiker runt om i landet om du hellre vill gå och titta innan du köper. Ibland kanske maskeraden har ett tema och då har man så klart inte samma valmöjlighet. Se till att du väljer något passande till temat.

Det finns historier om kändisar som har klätt ut sig till inte så passande figurer, som till exempel Prins Harry i Storbritannien som år 2005 klädde ut sig till nazist. Till råga på allt var det två veckor innan minnesdagen för förintelsen. Kanske inte helt passande.

Letar du efter maskeradkläder så är det bara att gå ut och tittar på internet, så finns det väldigt olika maskeraddräkter att välja mellan. Det finns till exempel superhjältar som Batman, Stålmannen, Spindelmannen och Captain America, bara för att nämna några få. Det finns roliga maskeraddräkter, du kan till exempel klä ut dig till en ölflaska, men det finns även fräckare maskeradkläder för den som vågar. Det du letar efter kommer du sannolikt att hitta.

Maskeraden har gått från att vara en mystisk och sensuell företeelse till att vara något roligt och skojfriskt. Idag väljer vi ofta att klä ut oss till någon eller något som vi identifierar oss med och halva nöjet med att gå på maskerad är att se vad andra har klätt ut sig till och på detta sätt få en inblick i hur de ser på sig själva.

Vi spelar alla olika roller genom livet och ofta har vi flera olika roller samtidigt som till exempel mammarollen, vänninnarollen och hustrurollen (eller så klart papparollen, kompisrollen och makerollen om du är man). Vi spelar ofta våra roller väldigt bra och håller isär dem på ett naturligt sätt. Det kanske är därför vi tycker om att spela någon annan när vi går på maskerad. Vi kan drömma oss bort och låtsas vara någon med andra egenskaper än vi själva har. Vi får ett litet avbrott i vår vardag där vi kan få respit en stund och det är säkert bara nyttigt!

Visst kan det vara trevligt att låtsas vara någon annan i några timmar, men det kan vara svårt att spela rollen en längre tid. Skådespelaren i oss får nog efter en stund och det kan vara svårt att komma ihåg vem det är man egentligen spelar. Det är allt mycket lättare att lägga undan sina maskeradkläder och vara sitt sanna jag igen – i alla fall till nästa gång det är dags för maskerad.

Masker och utklädnader användes i forna tider som skydd mot onda makter och en riktigt skrämmande mask gav ofta den som bar den en fördel, eftersom den ibland fick motståndaren att ta ett steg tillbaka. Dansare med masker utförde rituella och rytmiska rörelser i just detta syfte. I det gamla Grekland och i Romarriket hängdes skrämmande masker upp i träden för att skydda fastigheten från attacker från demoner.

Döda människor har också i flera kulturer försetts med ansiktsmasker för att även på sin väg till dödsriket skyddas från demoner. Att bära mask kunde också ge en känsla av identitetsbyte. Bäraren vågade göra opassande handlingar och halvt förbjudna saker utan att till fullo behöva ta ansvar för dessa. I det medeltida Venedig hände det att fattiga och rika tillfälligt bytte kläder och imiterade varandras beteenden. Masken har alltså haft många olika syften genom tiderna.

Blir du bjuden på maskerad idag så har det inte precis samma mening som det hade historiskt sett. Idag är maskerader mest på kul, men det är ändå en hederssak att klä ut dig så bra, eller så skrämmande som du bara kan. Vad behöver du då tänka på när det vankas maskerad? Här följer lite bra tips.

Maskeraddräkt

Det känns självklart för många att börja med själva maskeraddräkten. Bestäm dig först för vad du helst av allt vill klä ut dig till och kom ihåg att det är inte finns så väldigt mycket som är helt omöjligt att klä ut sig till. Du har säkert dock en favorit av något slag. Ha roligt! Tänk bara på att om barn kommer att närvara vid maskeraden, så kanske du vill hålla igen lite på läskigheterna. Vi vill ju helst inte ge en 5-åring mardrömmar fram tills han eller hon fyller 15.

Färgade linser

Det kanske inte är så många som tänker på detta, men om du ändrar din ögonfärg, så kommer det att ge ett enormt intryck. Tänk till exemel kattögon på en tiger. Grrrr. Snyggt och skrämmande. Det finns en mängd olika typer av linser att välja mellan så ta något som passar dina kläder eller den personen eller vad du nu väljer att klä ut dig till. Det är inte svårt att använda linser och sikten genom linsen är utmärkt. De flesta linser kan köpas utan styrka om du är så lyckligt lottad att du har perfekt syn. Glöm dock inte att köpa linsvätska och en linsburk om du tänker spara dina linser för senare tillfällen.

Hatt

Hatt är en annan sådan där bra accessoar som helt kan transformera utseendet och sätta pricken över i. Detta kan verkligen göra din maskeraddräkt komplett men kan så klart också användas till vilken fest som helst. Det är snyggt med hatt! Hattar säger så mycket. Ta bara som exempel tomteluvan eller gangsterhatten. Vi vet direkt vad de står för. Och vad vore en prinsessa utan ett diamantdiadem.

Mask

Att bära en mask gör så klart en otrolig skillnad när du klär ut dig till vissa figurer. Ibland måste man nästa bära mask för att det ska bli trovärdigt, som när du klär ut dig till ett djur. Annars kanske du drömmer om att vara Marylin Monroe för en kväll, eller varför inte USA:s president? Allt är tillåtet på maskerad. Se bara till att masken sitter bekvämt och att du inte behöver avstå drinken för att du måste ta av den, det vore ju för tråkigt.

Peruk

Alla tycker att det är roligt med peruker. Barn som vuxna. Det är roligt att se hur man skulle se ut i en annan hårfärg eller annan frisyr. Ska man på maskerad har man verkligen chansen att vara lite vild och galen och en härlig peruk kan inhandlas utan att man behöver tänka två gånger. Kanske vill du dock tänka på vem du klär ut dig till och välj då en peruk som passar personen i fråga. Hår är väldigt talande. Klär du ut dig till Elvis, så måste du så klart ha Elvis-hår. Detsamma gäller om du klär ut dig till Einstein.

Skor

Skor. Superviktigt. Jag tror de flesta damer håller med, men skor är även viktigt för män. Vad vore en 70-talskostym utan riktigt höga platåskor. En clown utan clownskor är ingen clown. En prinsessa behöver sina glasskor. Hur skulle sagan annars sluta?

Smink
Ska du på maskerad kan du kanske använda mycket av det sminket som du redan har. Kanske inte. Det beror så klart på vad du klär ut dig till och om du ens använder smink till vardags. Kanske behöver du fejkblod och löständer. Kanske vill du för en gångs skull se riktigt, riktigt likblek ut? Det finns ansiktssmink i olika färger att köpa, och dras du mot den blåa nyansen, så ska du kanske passa på att klä ut dig till en smurf. Eller en Avatar.

Det ska vara roligt att gå på maskerad och inte kännas alltför jobbigt. Om du följer listan här ovan, så kommer du att få till en otrolig maskeradkostym och du kommer att känna att du har gjort ditt allra bästa vad gäller att spöka ut dig så mycket som möjligt. Målet är kanske ändå att inte alla ska känna igen dig på maskeraden. Så var det i alla fall förr i tiden. Idag är vi lite mer försiktiga och känner oss kanske lite oroliga när vi inte kan se vem som döljer sig bakom masken. Så ett bra tips är att visa vem du är – i alla fall efter några timmar in i festen. Ett annat tips: försök att inte skrämma livet ur barnen (om nu barn är inbjudna). Förutom det – ha så roligt på maskeraden. Njut av att få vara någon annan i några timmar.