Oktoberfest kläder och Tyroler kostymer

Der blev ikke fundet varer for det valgte sgeord.

”Du borde köpa dig en tyrolerhatt. Bara därför att, locka fram ett skratt”. Det stämmer verkligen. Erkänn att du inte kan hålla dig från att småle lite när du hör sången. Ska du gå på Oktoberfest så finns det en mängd kläder att välja emellan för att klä ut dig. Du har tyrolerklänningar i alla dess färger och längder om du är kvinna, eller varför inte klä ut dig till Bayersk piga eller barflicka. Sexigt! Om du är man böver du ett par lederhosen och varför inte just en tyrolerhatt. Sådär, redo för att dricka ofantliga mängder med öl. 

Oktoberfestens ursprung kommer från att den bayerske prinsen Ludvig gifte sig med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen den 12 oktober 1810. Fem dagar senare, den 17 oktober, firades giftermålet med en stor offentlig hästkapplöpning på en plats som döpts till Theresienwiese efter den nya prinsessan och det är efter detta namn som festen i folkmun även kallas die Wiesn.

Kapplöpningen blev en årlig återkommande tradition och 1819 övertog staden München formellt ansvaret för arrangemangen. Med åren ändrades utbudet från att endast vara kapplöpning till mer nöjesattraktioner som kägelbanor, klätterställningar och dansbanor. Även om Oktoberfesten numera främst förknippas med öl var det först 1880 som stadens myndigheter tillät ölutskänkning i anslutning till festen. Inom några få år hade de tillfälliga ölhallarna blivit en av festens största attraktioner.  

Festligheterna pågår under sexton dagar före den första söndagen i oktober på Theresienwiese, som förr var en äng och i samband med festen bryggs ett särskilt oktoberfestöl. Ölet, som serveras i en typ av enliterskannor som kallas Maß, är bärnstensfärgat, och smakrikt. Det får bara tillverkas av lokala bryggerier i München. Ölutskänkningen sker i särskilda tält som rymmer upp till tiotusen gäster och kan ta upp till två månader att resa.

Under Oktoberfest bär kvinnor traditionellt Dirndl medan männen traditionellt bär Lederhosen, vilket fortfarande är vanligt förekommande.

Musik, öl och glada skratt. Lederhosen och Tyrolerklänning. Det är oktoberfest för mig!