Piratkläder

Der blev ikke fundet varer for det valgte sgeord.

Ska du på maskerad så finns det vissa kläder som passar ung som gammal, flicka eller pojke, kvinna eller man. Piratkläder är just en sådan utstyrsel. Det har alltid varit väldigt populärt att klä ut sig till pirat. Det är kanske vår längtan till friheten ute på de sju haven och vår längtan till att hitta den där skatten som glimmar, som gör att vi gärna låtsas vara sjörövare för några timmar. Annars är ju inte sjörvare eller pirater precis kända för att vara några snälla killar och tjejer, vilket vi även tyvärr får uppleva även idag.

Med sjöröveri menar man oftast överfall på handelsfartyg i syftet att plundra dem. Den som bedriver sjöröveri kallas pirat, eller sjörövare. Pirater har med all sannolikhet funnits så länge människor har färdats ute på haven. Kapare var till skillnad från piraterna sanktionerade med kaparbrev, som utfärdades av en regering, vilket tillät dem att attackera fientliga skepp under krigstid. Kaparverksamhet är sedan 1856 förbjuden enligt internationell lag, men sjöröveri förekommer även idag, bland annat i Guineabukten, utanför Somalia och i Malackasundet.

När vi pratar om piratkläder idag så menar vi ofta en ganska speciell utstyrsel där alla vet vad det är man föreställer. Vi pratar om lapp för ögat, svärd i handen, pirathatt på huvudet. Halvlånga piratbyxor och en skjorta med väst. Kanske gillar vi att klä ut oss till pirater för att vi då kan vara högljudda och lite skräliga och dricka mycket grog. Grog var något som pirater ofta drack. Det var en dryck gjord på vatten eller svag öl, citron- eller limejuice (för att förhindra skörbjugg) och rom. Låter inget vidare. Alla människor – tjejer och killar, barn och vuxna – kan använda pirat kläder, kostymer, dräkter och maskerad.

Kvinnliga sjörövare

Jodå, visst fanns det även kvinnliga sjörövare, så det är helt rätt att även kvinnor kan klä ut sig till pirater. De mest kända kvinnliga piraterna genom historien hette Ann Bonny och Mary Read och dessa två damer kände varandra väl. För trehundra år sedan rövade de i Västindien innan de till slut blev tillfångatagna. Det finns en massa historier om dessa två och man vet inte riktigt vad som är sant och vad som är påhittat eller överdrivet. Historier berättar att både Ann och Mary under sin barndom på Irland respektive i England uppfostrats som pojkar av sina föräldrar.

Mary skulle tydligen varit soldat under många år och mönstrade sedan på ett fartyg till Västindien. Ann var gift med en sjöman och följde med honom till Bahamas, men blev där kär i piraten Calico Jack och blev på så sätt pirat på hans skepp. De överföll Marys skepp och det var så de två kvinnorna möttes. De stred tillsammans under många år, men blev till slut tillfångatagna eftersom deras manliga besättning varit för berusade för att kunna slåss. Alla dömdes till hängning, men båda kvinnorna väntade barn och blev därför förskonade. Mary dog innan hon fick sitt barn. Ann födde sitt barn, men sedan försvinner spåren efter henne.

Pirater då och nu

Sjöröveriets klassiska tid inträffade under imperialismens europa. Spanien och Portugal grundade vid denna tiden enorma kolonialvälden på andra sidan haven, bland annat i Amerika. I Amerika fann sedan spanjorerna enorma rikedomar genom att grunda guldgruvor och stora plantager, tyvärr på indiankulturernas bekostnad. De nya spanska städerna i Amerika växte kraftigt i rikedom under 1500-talet och enorma rikedomar transporterades till Spanien över haven och dessa blev lätta byten för sjörövare från England, Frankrike och Nederländerna.

Sjöröveriet har tyvärr inte försvunnit, trots att det i internationell lag är förbjudet sedan mitten av 1800-talet. Under hela 1900-talet kunde man speciellt se piratanfall runt Persiska viken, sydostasiatiska och östafrikanska farvatten. De moderna piraterna ger sig på handelsfartyg, men även nöjesbåtar och har på senare tid engagerat stora flottstyrkor exempelvis vid Somalias kuster, där pirater som kommer i småbåtar och beväpnar sig med handeldvapen har orsakat frakttrafiken i området stor skada och dessutom har uppnått stora rubriker i världspressen. Andra tillhåll för pirater i våra dagar är Nigeria och Indonesien. Liksom förr anfaller dagens pirater överraskande, i små snabba båtar när det är mörkt. De kastar änterhakar (långa rep med en vass krok i änden) över relingen och klättrar ombord. Många rederier har därför ökat säkerheten ombord på sina fartyg. På de stora fartygen används vattenkanoner. Dessa är egentligen till för att släcka bränder ombord men kan användas för att ”spola bort” sjörövare som försöker klättra ombord.

Precis som förr i tiden är dagens sjörövare rustade med vapen. Men idag har de inte svärd och pistoler och oftast ingen lapp för ögat. Istället är de utrustade med de modernaste automatvapnen. Och liksom förr kan sjörövarnas chefer vara höga herrar som befinner sig på en helt annan plats. För dagens sjömän är mötet med sjörövare fortfarande något riktigt otäckt och farligt att råka ut för. Ibland tar sjörövarna bara värdesaker ombord på fartygen, men ibland tar de hela skepp och därmed också ibland gisslan.

Även fast ordet pirat har fått en lite annorlunda innebörd idag, så behöver vi inte förhindra våra barn (eller någon annan för den delen) att klä ut sig till pirat. I våra barns ögon är pirater något som fanns förr, så varför inte låta dem tro det så länge som möjligt. Vi behöver inte alltid berätta allt som finns i denna hårda kalla värld vi lever i. Det är roligt med lappen för ögat och speciellt att få leta efter den där glittrande skatten. Så upp med papegojan på axeln och så vill vi höra ditt allra bästa aaarrrrrgggghh!

Köpa kostymer, kläder, dräkter och maskerad på Festli.se.