Sällskapsspel

Översikt: Klicka och hoppa direkt till spelet

1: Ordspel (För barn)

2: Snöbollar med kniv och gaffel (För barn)

3: Skriv bildtexter (För barn)

4: Vad finns i lådan (För barn)

5: Gissa meningen (För barn)

6: Gissa låten (För vuxna)

7: Margretheskål (För vuxna)

8: Nya ord i ordboken (För vuxna)

9: Teckna en låt (För vuxna)

10: Barndomsbilder (För vuxna)

Extra: Det säkra kortet

Det rätta sällskapsspelet/ sällskapsspelen är den perfekta genvägen som hjälper dig att göra just ditt evenemang minnesvärt och extra roligt! Läs vidare och få goda råd för barns födelsedag, konfirmation, bröllop eller kanske den runda 50-årsdagen.

5 roliga sällskapsspel för barn

Oftast kan det vara stressande att vara värd för ett barnkalas. Huset är typiskt fyllt med barn, och du kanske inte har möjlighet att ha kalaset utomhus. Därför är den perfekta lösningen att ha sällskapsspel för barn som kan spelas inomhus.

1) Ordkedja

Ordkedja är en enkel lek som inte kräver mycket förberedelse, men samtidigt kan spelet bringa många goda skratt och mycket skoj.

Info om spelet:

 • Kan spelas av 2 eller flera

Kort förklaring:

Första personen börjar historien. Denna kan exempelvis låta enligt följande: “Det var en mörk och stormig kväll…”. Sedan är det nästa persons tur att berätta vidare på historien. Detta fortsätter ända tills man har fått ihop en riktigt bra historia tillsammans, och det är endast fantasin som sätter gränser!

2) Gräddbullar med kniv och gaffel

Dela in barnen i lag och utmana dem till en svår disciplin; att äta gräddbullar med kniv och gaffel!

Info om leken:

 • Minst 2 lag
 • 1 gräddbulle per deltagare
 • (2 par tumvantar)

Kort förklaring:

Lagen sitter mitt emot varandra, den första deltagaren börjar äta gräddbullen. Först när den första deltagaren har ätit upp hela gräddbullen får nästa deltagare börja. Om du vill göra leken ännu svårare kan du eventuellt låta barnen ha tumvantar på sig medan de äter gräddbullen. En rolig tävling som alla kan vara med på!

3) Skriv bildtexter

Denna lek är snabb och ger barnen möjlighet att använda deras kreativitet!

Info om leken:

 • Utskrivna bilder
 • Penna

Kort förklaring:

Leken går ut på att barnen får bilder utdelade, som du väljer i förhand. Deras uppgift blir sedan att skriva en mening som passar bilden. Efter detta ska barnen läsa upp det dem skrivit medan alla andra lyssnar. Barnet med den bästa/roligaste meningen vinner!

4) Vad finns i lådan

Denna lek kräver lite förberedelse, men det kommer helt klart att vara värt det. Leken kanske är lite för mycket för vissa, men den säkrar helt klart att man kan övervinna sin rädsla!

Info om legen:

 • 3 papperslådor med ett hål i
 • Det som du önskar lägga i lådorna

Kort förklaring:

Skär ett hål i varje pappersbox, endast så stort som det krävs för att ett barns hand ska komma igenom. Sedan är barnens uppgift att gissa vad som finns i lådan. Exempel på vad ni kan gömma i kartongen är:

 • En skål med kokta spaghetti
 • En mjuk bamse
 • En fiskfilé
 • Ett hårdkokt ägg
 • En klick Nutella

Kort sagt är det endast fantasin som sätter gränser, men kom ihåg att det inte ska vara allt för farliga saker!

5) Gissa meningen

“Gissa meningen” är ett roligt och snabbt spel som verkligen kan lyfta festens humör!

Info om spelet:

 • Du skal använda ett headset och en musikspelare  
 • Kan spelas av 3 eller flera  

Kort förklaring:

Spelet börjar med att det endast är 2 deltagare i rummet – resten står utanför dörren. Första deltagaren sätter på sig headsetet och musik spelas upp, så att man inte kan höra vad den andra säger. Sedan ska deltagaren som inte lyssnar på musik säga en tillfällig mening till den andra. Den personen som har headsetet och lyssnar på musik, ska sedan tyda vad den andra har sagt, endast genom att titta på personens mun.

Sedan kommer nästa deltagare in i rummet. Den nya deltagaren tar nu headsetet med musik och ska gissa vad den andra deltagaren säger. Detta fortsätter tills alla har haft sin tur, sedan avslöjas den ursprungliga meningen.

5 roliga sällskapsspel för vuxna

Det är inte endast barnen som måste ha roligt i samband med festliga tillställningar. Därför har vi funnit 5 roliga sällskapsspel för jullunchen, nyår eller födelsedagsfesten.

6) Hit med låten

Spelet är precis som de goda gamla TV-programmen, och är en rolig lek som får upp humöret!

Info om speler:

 • Du ska använda ett headset och en musikspelare  

Kort förklaring:

Deltagarna delas in i 2 lag och ska sedan turas om att ha headsetet på – nu ska den som har headsetet på försöka sjunga låten som spelas upp så bra som möjligt. Det är sedan andra lagets uppgift att gissa vilken låt det är frågan om. Den som gissar rätt får poängen. Spelet fortsätter tills alla deltagarna har fått sjunga.

7) Margretheskål

Margretheskål har efterhand blivit en klassiker, när det talas om sällskapsspel för vuxna. Därför är det självklart också med på denna listan!

Info om spelet:

 • Du ska använda en massa sedlar, där man skriver namnet på kända personer – fiktiva eller verkliga  
 • Man spelar i lag av 2

Kort förklaring:

Målet i Margretheskål är att gissa flest personer. Varje person får en massa sedlar, där man ska skriva namnet på kända personer, antingen fiktiva eller verkliga. Sedan placeras sedlarna i en skål. Deltagarna delas in i par av 2 och får sedan 1 minut för att gissa så många personer som möjligt. Det sker genom att den ena deltagaren drar sedeln från skålen, därefter ska personen förklara vem personen är utan att säga namn på personen.

8) Nya ord i ordlistan

Denna lilla roliga leken kan enkelt användas varje år och är bra för de som känner sig ung med de unga.

Info om spelet:

 • Du ska använda de senaste orden som lagts till i den svenska rättsskrivnings ordboken

Kort förklaring:

Varje år läggs märkliga ord till i ordboken. Du kan därför skapa ett roligt quiz där man kan testa sin moderna kunskap. Vad är nu en selfie? Och vad är en gastrosexuell?

9) Rita en låt

Inspirerad av “Hit med låten” är rita en låt. Detta spel kommer vara en naturlig förlängning och fungera perfekt som ett slags “revanschspel” för det förlorande laget.

Info om spelet:

 • Du ska använda ett headset och en musikspelare
 • En tavla eller papper som hela laget kan se på

Kort förklaring:

Laget väljer en representant. Denna representant får en allmänt känd låt och hans eller hennes uppgift är att rita låten, så att laget kan gissa låten. Spelet fortsätter tills alla har haft sin tur.

10) Barndomsbilder

Ännu ett roligt litet quiz, som kan användas som en utmärkt start på kvällen. 

Info om spelet:

 • Barndomsbilder från alla som deltar på festen
 • Eventuellt kan ni använda en projektor så att alla kan se bilderna samtidigt

Kort förklaring:

Alla tar med sig 1-2 barndomsbilder, de andras uppgifter är att gissa vilken person det är på bilden. Denna lek är fantastiskt rolig i början av festen och den ger möjlighet för att visa upp älskade barndomsbilder. Denna festleken kan exempelvis vara idealisk i samband med starten av ett bacheloretteparty.

Den säkra träffen – både för stora och små

En af Det mest klassiska sällskapsspelet både för stora och små är Frågesport. Detta spelet är en säker träff och kan användas både i samband med fysiska aktiviteter men även med roliga fakta om deltagarna. Kom ihåg att göra frågorna personliga, så blir det hela ännu roligare!

Med vår lilla lista nära till hands kommer du garanterat att hålla den bästa festen nästa gång. Oavsett om det rör sig om ett barnkalas eller en vuxenfest så är du säkrad som festfixare! Många av spelen och lekarna kan dessutom spelas vid bordet, så att du slipper bekymra sig om var ni är. Kom ihåg att vissa av lekarna för barn självklart kan användas för vuxna och tvärtom – det är endast fantasin som sätter gränser!