Tyrolerhatt

Der blev ikke fundet varer for det valgte sgeord.

Ska du fira Oktoberfest så är det så klart viktigt att klä ut sig. Eller i alla fall klä sig traditionsenligt. Som kille kanske du vill ha lederhosen och som tjej en snygg och sexig klänning. Det är dock viktigt att inte glömma bort en sak. Pricken över i. En Tyrolerhatt!

Oktoberfest är världens största folkfest och ölfestival som hålls i München under 16 dagar varje år. Mer än 6 miljoner människor besöker staden under dessa festligheter varje år och detta har man gjort sedan 1810. Med anledning av festen bryggs ett särskilt oktoberfestöl och detta serverat i typiska enliterskannor. År 2007 dracks det 6,7 miljoner liter öl.

Kvinnorna bär traditionellt Dirndl och männen lederhosen, men tyrolerhatten är också ett viktigt inslag här. En Tyrolerhatt är en sporthatt som oftast är gjord i grön ullfilt och är ofta prydd med en vippa av vildsvinsborst. På enklare varianter är oftast vippan ersatt av en fjäder eller liknande. Hatten har sitt ursprung från Tyrolen som är en tysk region som även sträcker sig över västra Österrike och norra Italien. Namnet kommer ursprungligen från Tirols slott som under medeltiden var säte för Grevskapet Tyrolen.

Om du ska på Oktoberfest så är Tyrolerhatten ett måste som kille, men du kan även använda denna vid andra tillfällen och maskerader. Kanske vill du klä ut dig till Robin Hood? Då kan tyrolerhatten komma till användning ännu en gång. Perfekt.